Har du flere små lån? Hva med kredittkortgjeld? Er du som mange av oss andre, har du sikkert litt av det også. Hver for seg utgjør lånene og gjelden kanskje ikke voldsomme summer. Men når du legger dem sammen…

Mange går rundt uten å vite hva de har i gjeld. De betaler bare det bankene og kredittkortselskapene ber dem om. Hadde de lagt sammen gjelden, ville de trolig fått et lite sjokk. For flere små lån kan bli til markante summer som skal betales hver måned.

Er det lenge siden du tok en gjeldsoppsummering?

Det er ikke vanskelig. Det er bare å finne ut hvor mye gjeld du har alt i alt. Deretter legger du sammen det du betaler i renter og avdrag hver måned.

Får du en litt ubehagelig klump i magen når du ser hvor mye du betaler hver måned?

Da har vi en god nyhet til deg. Du kan trolig redusere de månedlige låneutgiftene dine så det monner. Ved å samle lånene i ett lån. Og det er flere måter å gjøre det på.

Inkludert i eksisterende lån

Eier du ditt eget hus? Er boligverdien mye høyere enn huslånet? Da kan du snakke med banken din. Spør om den kan være med på en refinansiering hvor du baker de små lånene og kredittkortgjelden inn i en billigere refinansierings-pakke.

Går banken med på dette, kan du redusere de månedlige lånekostnadene dine med mange tusen kroner. Årsaken er at huslånsrentene er mye lavere enn forbrukslånsrenter og renter på kredittkortgjeld.

Hvor raskt lånet utbetales avhenger av flere faktorer, inklusive når på dagen du søker.

Det er en ulempe med denne metoden.

Den totale rentekostnaden for smålånene kan bli større ettersom du bruker mye lenger tid på å nedbetale gjelden. For mange bruker 20 til 25 år på å kvitte seg med huslånet.

Samlelån – Stille sikkerhet

En annen metode, forutsatt at du bor i et hus eller en leilighet du eier, er å ta opp et samlelån hvor du stiller eiendommen din som sikkerhet. Fordelen med et slikt lån er at du blir kvitt gjelden mye raskere.

I tillegg kan du også få en temmelig god rente ettersom du tilbyr banken pant i boligen din som en sikkerhet for lånet.

Nei, du får neppe like gode renter som på et huslån. Men det skal mye til for at du ikke får renter godt under 10 % hvis du gjør det på denne måten.

Og lånet? Det bruker du så klart på å betale ut alle smålånene og kredittkortgjelden med.

Uten sikkerhet i eiendeler

Den tredje metoden krever at du finner ut hvor mye du betaler i renter på lånene du vil kvitte deg med. Vi skal snart forklare deg hvorfor.

Du kan ta opp et større samlelån, som du bruker for å bli kvitt mindre og dyrere gjeld, uten å pantsette huset. Her er det snakk om å ta opp ett stort forbrukslån for å kvitte seg med den kostbare gjelden.

Mange forbrukslånsbanker har laget lån, skreddersydd for slike anledninger. Det er både fordeler og ulemper med å bruke et forbrukslån til å kvitte seg med andre lån:

  • Fordel nummer 1: Du trenger ikke å bruke boligen din som sikkerhet for lånet.
  • Fordel nummer 2: Utvalget av banker som kan hjelpe deg er forholdsvis stort. Sammenlign flere lån uten sikkerhet hos en aktør lik billigeforbrukslån.no/.
  • Fordel nummer 3: Forbrukslån har kort nedbetalingstid. Du blir kvitt gjelden raskere.

Men det er så klart ulemper også. Rentene er den største.

Sjekk rentebeløpene nøye

Du kan bruke et forbrukslån som et samlelån for å bli kvitt annen gjeld. Men du må passe på at rentene på samlelånet er lavere enn rentene på gjelden du ønsker å kvitte deg med.

Med kredittkortgjeld er dette sjelden et tema. Kredittkortrentene er som regel en god del høyere enn rentene på forbrukslån.

Men på de eksisterende forbrukslånene dine kan rentene være lavere enn på samlelånet du får tilbud om. Hvis det er tilfellet, er ideen om å ta opp et forbrukslån, for å bli kvitt andre, dyre lån, heller dårlig.

Heldigvis finnes det triks som nesten alltid vil gi deg en lavere rente enn dem du allerede har.

Søk om lån hos flere aktører

Det finnes mange titalls banker som deler ut forbrukslån. Det er en konkurranse mellom bankene som du bør utnytte. Resultatet kan bli en merkbart lavere rente.

Trikset er å sende så mange lånesøknader du orker. Til så mange som mulig og i retur kan du få en rekke tilbud med alt fra lave til høye renter.

Takk ja til det beste tilbudet. Avvis resten. (Husk at et lånetilbud i seg selv ikke er bindende. Det er først når du har takket ja til et lån at du har forpliktet deg.)

Enda enklere

Noen rynker kanskje på nesen over utsiktene til at man skal sende mellom 20 og 30 lånesøknader. Til disse har vi også gode nyheter.

De kan bruke en lånemegler.

Man sender én søknad til megleren. Så legger megleren søknaden ut på anbud til mellom 10 og 20 banker. Bankene svarer med hvert sitt tilbud. Lånesøkeren plukker ut det beste. Resten skrotes.

Lønnsom jobbing

Et samlelån kan hjelpe deg med å bli kvitt dyr gjeld. Bruker du et forbrukslån til dette, må du passe på at renteutgiftene blir lavere med det nye lånet.

Riktig nok må du jobbe litt for pengene. Spesielt hvis du sender søknadene på egen hånd. Men flere hundre, eller kanskje flere tusen kroner til overs hver måned burde være god nok lønn for strevet…

I tillegg må du utvise litt selvdisiplin. Ikke lån mer enn du trenger for å bli kvitt gammelgjelden. Ikke fall for fristelsen til å låne litt mer som du ønsker å bruke på kos og moro.

Ta også en titt på denne oversikten for å lære mer om hvilken rekkefølge du bør bør nedbetale lånene dine.

Kilder:

https://snl.no/forbruksl%C3%A5n

https://www.svea.com/no/nb/privat/lan/forbrukslan/

Derfor kan det å samle dyr gjeld i et forbrukslån være et smart trekk