Hadde det ikke vært flott om du hadde kunnet starte på nytt? Når temaet er penger og gjeld, vil trolig mange ønske at de kunne ha foretatt en omstart. For å slippe å gjøre de samme feilene om igjen.

Har du flere mindre og dyre lån? Kanskje kredittkortgjeld også? Da kan du faktisk få en ny sjanse. Du kan få hjelp til å gjøre gjelden mer håndterlig. Bonusen er at du vil sitte igjen med litt flere penger hver måned.

Les videre så skal vi fortelle deg hvordan et refinansierings-lån kan gi deg en ny start.

100 milliarder

Ved utgangen av 2017 hadde vi til sammen 100 milliarder kroner i forbrukslån. Omtrent halvparten av dette er kredittkortgjeld.
Tallet høres kanskje høyt ut. Men dette er «bare» 3 % av den samlede gjelden norske husstander har. Allikevel er det i forbruksgjelden at man finner flest misligholdte lån.

Det er nok flere grunner til at relativt mange har problemer med å håndtere forbrukslånene sine. De høye rentene må ta sin del av ansvaret. For dette er dyre lån. Ofte med renter over 20 eller 30 prosent.

Advarsler

Det går nesten ikke en dag uten at en forbrukerøkonom ber oss tenke oss om før vi tar opp mer forbruks- og kredittgjeld. Og det er gode grunner til advarslene.

Det er ikke noe galt i å ta opp forbrukslån. Men det kan øke sjansene for at man får betalingsvansker, sier Iman Winkelman, leder for Virke Inkasso, til E24.

Han kom med denne kommentaren etter at det ble kjent at 1 av 10 unge mellom 19 og 29 år «lever av» forbrukslån og kredittkort.

Baller på seg

Et forbrukslån alene er sjelden nok til å sende privatøkonomien over styr. Men for mange holder det ikke med ett lån. Plutselig må bilen repareres. Dermed tar man opp et nytt lån. Så må barna ha nytt skiutstyr. Dette løser man med å trekke kredittkortet.

Før man vet ordet av det har man ikke ett, men flere dyre lån som skal nedbetales. Og lånekostnader som spiser merkbart av lommeboken hver måned. Til slutt ligger man i sengen og vrir seg. Søvnløs av bekymring for at man ikke har nok til å få endene til å møtes.

Heldigvis finnes det en vei ut av uføret. En løsning som gjør at man kan sove godt igjen.

Nytt lån

Har du mer kredittkort- og forbruksgjeld enn hva du synes er komfortabelt? Skulle du ønske at renter og avdrag ikke spiste like mye av månedsbudsjettet?

Da bør du vurdere å samle flere smålån i én større gjeldspakke.

– Hva?!? Mener dere virkelig at flere lån er løsningen?

Ja, så lenge du bruker det nye lånet til å slette gjelden du allerede har. Og at renten på det nye lånet er lavere enn rentene du har i dag.

Refinansierings-lån

Du kan ta opp et refinansierings-lån uten sikkerhet. Du kan bruke det til å innfri gammel forbruksgjeld.

Nei, du kommer ikke til å skylde færre penger. Men du kan få en mye bedre rente på det nye lånet. Og dermed flere kroner å leve for hver måned.

Ekteparet Kari og Ola Nordmann har kredittkortgjeld og ulike forbrukslån for til sammen 120.000 kroner. Den gjennomsnittlige renten er på 24,5 %. Dermed må de betale 3.780,- hver måned i renter og avdrag.

Paret tar opp et refinansierings-lån. De får en effektiv rente på 15,33 %. Velger de å betale ned det nye lånet over 5 år, blir den månedlige utgiften så vidt over 2.800 kroner. Eller nesten 1.000 kroner lavere.

Fungerer ikke alltid

Et refinansierings-lån gir deg ikke en komplett omstart. Men du kan få en god start på ditt nye og forbedrede, økonomiske liv ved refinansiering.

Bare husk at du må få en lavere rente på det nye lånet for at metoden skal virke. Og at alle pengene må gå til å innfri de gamle og dyrere lånene.

Betaler du bare deler av den gamle gjelden og unner deg en ferie ved Middelhavet for resten av det nye lånet, har du bare gitt deg selv flere søvnløse netter.

Andre vil påpeke at det er mulig å refinansiere ved hjelp av å heve kredittrammen på boliglånet, men det er også en løsning mange eksperter advarer mot (les mer på NRKs nettsider).

Et refinansierings-lån kan gi deg en ny, økonomisk start