Plager det deg at du har dyr gjeld? Det er kanskje ingen trøst. Men du er ikke alene. Nesten annenhver nordmann mellom 35 og 45 år har dyr og usikret gjeld. Gjeld som koster dem mange tusen kroner hver eneste måned.

Det er fullt mulig å redusere lånekostnadene.

Én måte å gjøre det på, er å låne mer penger. Dette høres motstridende ut. Men les videre, så vil du se at brikkene faller på plass på en slik måte at du får flere penger til overs hver måned.

Dyre lån

Å låne penger til boligkjøp har vært ekstremt billig i mange år nå. Ettersom bankene kan låne ut penger mot pant i boligen du kjøper, kan de gi deg en svært god huslånsrente.

Lån uten sikkerhet derimot, slik som smålån, forbrukslån og utestående gjeld på kredittkort, er en annen historie. Her kan rentene havne på mange titalls prosent.

Grunnen er mangelen på sikkerhet.

Du kan få slike lån uten å gi banken pant i eiendeler eller eiendom. Dette øker bankenes risiko. Sjansen for at de ikke får tilbake pengene sine er større med usikrede lån.

Bankene verner seg så godt de kan. Det beste virkemiddelet de har mot å tape mer enn de tjener, er å sette høye renter på de usikrede lånene.

Skyhøyt

Rentene på kredittkortgjeld og forbrukslån kan være skyhøye. Vi har, for eksempel, sett renter på godt over 40 % på enkelte kredittkort. Mange forbrukslån vaker rundt en effektiv rente på 20 %.

Du skal med andre ord ikke behøve å ha mange slike lån før den månedlige kostnaden blir høy.

Flere lån

Det har blitt vanlig å ta opp forbrukslån for å betale ferieturen til Syden. I tillegg må kanskje oppvaskmaskinen byttes ut. Og minstemann skal ha ny sykkel. Før man får sukk for seg sitter man med flere forbrukslån. Og ganske sikkert kredittkortgjeld også.

Du vet, mange bekker små… Og skal du først velge en sånn løsning kan det være smart å gjøre seg kjent med hvordan banken kredittsjekker deg.

I snitt har norske kvinner og menn forbruksgjeld på godt over 100.000 kroner. Gjerne fordelt på flere, forskjellige lån.
Gjelder dette også deg, bør du se på muligheten for å ta opp et nytt lån. For å kvitte deg med de andre. Resultatet kan bli at du får en litt fyldigere lommebok hver måned.

Merkbare besparelser

Å låne penger, for å bli kvitt dyr gjeld, kan være lønnsomt. Vi skal illustrere hva vi mener. Vi bruker en samlet gjeld på 100.000,- som eksempel. Den fordeler seg slik.

  • Forbruksgjeld 1: 50.000,- med en rente på 16,32 %.
  • Forbruksgjeld 2: 25.000,- med en rente på 18,28 %.
  • Kredittkortgjeld 1: 25.000,- med en rente på 23,4 %.

Til sammen er de månedlige låneutgiftene på litt over 3.500 kroner.

Vi tar opp et refinansieringslån på 100.000 kroner. Vi får en rente på 12,54 %. Og vi kan bruke 5 år på nedbetalingen. Og vips! Nå skal vi bare betale drøyt 2.200,- i måneden – 1.300 mindre enn tidligere, etter at vi har brukt det store lånet til å bli kvitt de mindre og dyrere lånene.

Pass på dette

Det kan lønne seg å ta opp et stort og billigere forbrukerlån for å bli kvitt flere små og dyre lån. Gjør du det riktig, er det flere fordeler:

  • Du har kun ett lån å forholde deg til.
  • Du får mer penger å rutte med hver måned.

Men for at trikset skal fungere, må to krav oppfylles:

  1. Du bør ikke låne mer enn hva du trenger for å bli kvitt de andre lånene.
  2. Renten på det nye lånet må være lavere.

Det første punktet handler om selvdisiplin. For det er fristende å låne litt ekstra når man først er i gang. Bare husk at alt du unner deg over det du har i gjeld gjør at lånet blir unødvendig dyrere.

Punkt 2 er forholdsvis enkelt å løse. Bruk en lånemegler. Megleren kan hente inn lånetilbud fra 10 til 20 banker. Takk ja til lånet med den beste renten. Takk nei til resten.

Slik kan du bruke et større lån til å betale ned dyr gjeld